Maandelijks archief: april 2023

De bekende Indiase schrijfster Arundhati Roy houdt niet op met de ‘ontmanteling van de democratie’ in haar land aan te klagen.

Approaching Gridlock: Arundhati Roy on Free Speech and Failing Democracy

De bekende Indiase schrijfster Arundhati Roy, geboren in Kerala in 1961, schreef na haar wereldberoemde roman ‘De God van kleine dingen’ alleen nog non-fictie en werd voor de ‘democratische’ staat India een doorn in het oog. Ze hield niet op om de flagrante gebreken van de opeenvolgende regeringen aan de kaak te stellen.


 

Tot de bodem – De toekomst van landbouw in Vlaanderen (deel 2)

De vurige debatten rond de stikstofproblematiek, de droogte, het biodiversiteitsverlies, de seizoensarbeid en de overmatige vleesproductie en -consumptie hebben landbouw weer helemaal op de maatschappelijke en politieke agenda gezet. De vraag dringt zich stilaan op of we in Vlaanderen en Europa effectief nog op een duurzame en economisch rendabele manier aan landbouw kunnen doen en hoe die landbouw dan vorm moet krijgen.


 

[kaartje] De diverse regio’s van Sierra Leone.

Over verkiezingen, hiërarchie en het gemak van loslaten

Voor Julius Maada Bio (SLPP) was Ernest Bai Koroma (APC) president van Sierra Leone. Toen Maada Bio verkozen werd, in april 2018, waren we in Conakry ons vertrek aan het voorbereiden. Het klonk op dat moment mooi en veelbelovend in de oren, of zo wilden we het horen: de oppositie had gewonnen en de vorige president stond zonder veel drama noch geweld zijn plaats af. De democratie was er op de goede weg.


 

De gigantisch uitgestrekte zandstranden van het eiland Boa Vista zijn een aantrekkingspool geworden voor toeristen, maar het blijft een erg kwetsbaar milieu, nodig voor de overleving van de bedreigde zeeschildpadden.

Een verhaal van onfortuinlijken op Boa Vista

In het VRT-reportageprogramma Pano van 19 april kregen we het verhaal te horen van gedupeerde Vlamingen die geïnvesteerd hebben in een toeristisch ressort in Kaapverdië. Ze gaven allemaal tussen de 200.000 en 400.000 euro aan een dubieuze ontwikkelaar die op het mooie strand van Santa Monica op het eiland Boa Vista een complex aan vakantieverblijven zou bouwen.


 

Huub Oosterhuis (1 november 1933 – 9 april 2023).

Huub Oosterhuis tussen ‘Bid om vrede’ en ‘Red hen die geen verweer hebben’

Enkele persoonlijke reflecties van Paul De Witte, theoloog en oud-docent CIMIC naar aanleiding van het overlijden van Huub Oosterhuis (1933-2023) op Paaszondag 9 april

In 1966 werd ik voor het eerst geconfronteerd met een boekje van Huub Oosterhuis: ‘Bid om vrede’. Toen is voor mij een geschiedenis van liefde, herkenning en dankbaarheid begonnen. Oosterhuis heeft mij sindsdien niet meer losgelaten.


 

Jeroen Theunissen: ‘Ik = cartograaf’

Eind vorig jaar viel er een boek in mijn bus, mij toegestuurd door Sofie Dewulf met de boodschap dat het mij wel zou interesseren. En gelijk heeft ze (dank u, Sofie). Ik = cartograaf valt moeilijk in een genre te duwen, wat meteen een pluspunt is. Fictie of non-fictie? Reisverhaal of egodocument? Het boek brengt de verschillende genres samen, de ik-figuur noemt zichzelf een cartograaf die een kaart van woorden maakt.


 

Fototentoonstelling Shalan Alhamwy
’40 or Middle Age’, Gent, 20 juni

De reeks zelfportretten van Shalan Alhamwy is gebaseerd op zijn persoonlijke zoektocht en reflectie bij het bereiken van de leeftijd van 40 jaar. Thema’s als identiteit, kwetsbaarheid, angst, vluchtelingen, trauma en de wereldwijde pandemie worden met fantasie, humor en een knipoog naar de schilderstijl van de oude meesters in beeld gebracht.


 

Welke planeet laten we onze kleinkinderen na?

Welke planeet laten we onze kleinkinderen na? Voor veel bezorgde opa’s en oma’s is het al lang geen theoretische vraag meer. In het zog en als steun aan de jongerenmarsen voor het klimaat ontstond in januari 2019 de burgerbeweging ‘Grootouders voor het Klimaat’. Missie: een leefbare wereld voor onze kleinkinderen.


 

Marcelo Barros: ‘Twaalf psalmen ter bemoediging’

Marcelo Barros (1944) is een Braziliaanse benedictijn, exegeet en bevrijdingstheoloog. Van hem verscheen onlangs een merkwaardig boek: honderd psalmen hertaald naar het Portugees met bij elke psalm een bezinning over de huidige sociaal-economische context van Brazilië.


 

We use cookies to personalise content and ads, to provide social media features and to analyse our traffic. We also share information about your use of our site with our social media, advertising and analytics partners. View more
Accept