Maandelijks archief maart 2023

Welke planeet laten we onze kleinkinderen na?

Welke planeet laten we onze kleinkinderen na? Voor veel bezorgde opa’s en oma’s is het al lang geen theoretische vraag meer. In het zog en als steun aan de jongerenmarsen voor het klimaat ontstond in januari 2019 de burgerbeweging ‘Grootouders voor het Klimaat’. Missie: een leefbare wereld voor onze kleinkinderen.


 

Marcelo Barros: ‘Twaalf psalmen ter bemoediging’

Marcelo Barros (1944) is een Braziliaanse benedictijn, exegeet en bevrijdingstheoloog. Van hem verscheen onlangs een merkwaardig boek: honderd psalmen hertaald naar het Portugees met bij elke psalm een bezinning over de huidige sociaal-economische context van Brazilië.


 

Brigitte Herremans is als onderzoekster mensenrechten verbonden aan de UGent (foto: Theo Beck, SamPol).

Interview met Brigitte Herremans: ‘De aardbeving is een godsgeschenk voor Assad’

Voor de inwoners van Noordwest-Syrië voegt de aardbeving een extra laag pijn toe aan hun reeds moeilijke bestaan, maar voor het Syrische regime is ze een godsgeschenk. “Assad gebruikt de aardbeving als een pr-campagne om zichzelf internationaal te rehabiliteren”, vreest Brigitte Herremans in een interview met Wim Vermeersch van SamPol.


 

Tot de bodem  – De toekomst van landbouw in Vlaanderen

De vurige debatten rond de stikstofproblematiek, de droogte, het biodiversiteitsverlies, de seizoensarbeid en de overmatige vleesproductie en -consumptie hebben landbouw weer helemaal op de maatschappelijke en politieke agenda gezet. De vraag dringt zich stilaan op of we in Vlaanderen en Europa effectief nog op een duurzame en economisch rendabele manier aan landbouw kunnen doen en hoe die landbouw dan vorm moet krijgen.
 


 

Vooral in het oosten van Oekraïne liepen natuurgebieden enorme schade op door de oorlog (foto: © Serhii Korovainyi).

Effecten van de oorlog op de natuur in Oekraïne: interview met Bohdan Vykhor

De oorlog in Oekraïne eist niet alleen een vreselijke tol voor de Oekraïners, ze is ook vernietigend voor de natuur. Om een idee te krijgen hoe erg het eraan toe is, hadden we een gesprek met dr. Bohdan Vykhor, directeur van de Oekraïense afdeling van het Wereldnatuurfonds (WWF)

Wat is de belangrijkste door de oorlog veroorzaakte milieuschade? Welke acties op de grond (bombardement, gebruik van munitie, troepenbewegingen op de grond…) leverden de meeste schade op?


 

President Kaïs Saïed toonde zich in februari in een bizarre toespraak een aanhanger van de ‘omvolkingstheorie’. Een golf van racistisch geïnspireerd geweld was het gevolg (foto: Facebook Presidence).

‘Omvolkingstheorie’ van president leidt tot ongezien racisme in Tunesië

Sinds eind februari is er in Tunesië een ware ‘jacht’ aan de gang op migranten uit zwart-Afrika. Vele Afrikaanse landen repatrieerden hun landgenoten om te voorkomen dat ze het slachtoffer zouden worden van racistische aanvallen, zowel van de politie als van gewone burgers. Wat is er aan de hand?


 

M23-rebellen in het oosten van Congo (foto: Wikipedia).

Partijen spelen welles-nietesspelletje: zijn er huurlingen in Kivu?
Nepnieuws gooit zware rookgordijnen over Oost-Congo

Nepnieuws wordt vandaag in Congo doelgericht en heel strategisch ingezet. Om politiek en diplomatiek te scoren, om een bepaald psychologisch klimaat te creëren of simpelweg om harde feiten te verdoezelen. Hoe groter de onveiligheid, hoe harder de geruchtenmolen draait. Een analyse door MO*-journalist Kris Berwouts.


 

I’m sorry you lost your vote, what do you need to come along?

In een democratie is het recht om te stemmen een van de meest fundamentele en belangrijkste rechten die aan burgers worden toegekend.
 
Ondanks de beste inspanningen van regeringen om ervoor te zorgen dat stemmen toegankelijk is en eerlijk verloopt voor iedereen, zijn er nog steeds veel mensen die zich op een verkiezingsdag uitgesloten voelen van het stemproces.


 

Unfinished: Fr. Manu’s Life

Manu Alphonse SJ (1949 -2018) is niet weg te denken uit de geschiedenis en het geheugen van CIMIC. We ontmoetten Manu voor het eerst in 1983 in Chennai – toen nog Madras, hoofdstad van de zuidelijke deelstaat Tamil Nadu. Hij was er in die tijd verantwoordelijk voor de katholieke nationale studentenbeweging in India die vooral prioriteit gaf aan dalitstudenten.


 

“De vraag is of Israël überhaupt nog leefbaar is.” Een betonnen muur scheidt de Palestijnse gebieden op de Westelijke Jordaanoever van de joodse nederzettingen.

Bijbelse reflecties bij het gewelddadig optreden van de staat Israël

De voorbije weken ging het in Israël van kwaad naar erger. De Standaard bracht het bericht: ‘Netanyahu is de regie over Israël helemaal kwijt… Een week geleden stond Israël niet eens zover van een burgeroorlog’. ‘Netanyahu dendert voort als een pletwals: in Israël dreigt de dictatuur’, enz.
 
In deze Paastijd vonden we het gepast om de vraag te stellen of de staat Israël niet in totale contradictie is met de waarden en de essentie van de joodse traditie zelf. We vroegen aan Paul De Witte, exegeet, oud-leraar en 20 jaar lang CIMIC-docent over de relatie tussen jodendom en christendom, hoe hij vanuit Bijbels perspectief naar de huidige toestand kijkt


 

Thomas Merton: ‘Vrede in het na-christelijk tijdperk’

In 1962 wilde Thomas Merton (1915-1968) dit boek uitgeven, maar de abt-generaal vond dat een monnik zich niet met oorlogs- en vredesvraagstukken diende bezig te houden en verbood de uitgave. Met toestemming van zijn eigen abt ontdook Merton dit verbod door het boek in gestencilde vorm te sturen naar allerlei vrienden met het verzoek het verder te verspreiden. Op die manier zijn er honderden exemplaren in omloop gekomen, waarvan één zelfs in de bibliotheek van het Vaticaanse Noord-Amerikaans College in Rome.


 

Eva Rovers: ‘Nu is het aan ons. Oproep tot echte democratie’

Maart 2023: de Vlaamse regering hangt in de touwen, de kleinste regeringspartij houdt een doortastende regeling van de stikstofvervuiling tegen, zogezegd uit bekommernis voor de boeren. Het is dezelfde partij die decennialang de EU-richtlijnen inzake milieu bleef negeren en boeren de verkeerde richting uitstuurde, met als resultaat de hopeloze situatie waarin de landbouwers zich vandaag bevinden.


 

We use cookies to personalise content and ads, to provide social media features and to analyse our traffic. We also share information about your use of our site with our social media, advertising and analytics partners. View more
Accept