Maandelijks archief: oktober 2022

Redactioneel 36

  • We vestigen hier alvast de aandacht op het nieuwe congres dat SPES samen met CIMICvzw organiseert op 3 december in Leuven. In de reeks ‘Heldere Bronnen’ komt nu Simone Weil aan de beurt.
     
  • We nodigen ook uit voor een nieuwe ontmoeting in boekhandel de Zondvloed op 12 december. Naar aanleiding van het verschijnen van Herstel en vernietiging gaan we in gesprek met auteur Luc Vankrunkelsven over de toestand in Brazilië na de presidentsverkiezingen van 30 oktober.
     
  • Lees vooral ook verder …

 

foto Simone Weil

Studiedag Heldere Bronnen
zaterdag 3 december 2022 – Leuven

‘Aandacht’ en ‘verworteling’ (enracinement) zijn twee kernwoorden uit de filosofie van Simone Weil (1909-1943), de Joods-Franse, rebelse filosofe die op 24 augustus 1943 op 34-jarige leeftijd overleed ten gevolge van uitputting, eetstoornissen en tuberculose.

Radicale aandacht betekent denken vanuit de wortels (radix is het Latijnse woord voor wortel). Alleen zo kan de werkelijkheid ons ten volle aanspreken en ons tot een authentieke inzet inspireren.


 

Een aspect van de bedreigde Cerrado in de buurt van Barreiras in de staat Bahia (foto: Clauco Umbelino).

CIMIC-café@dezondvloed:
maandag 12 december 2022

CIMIC gelooft in de kracht van meerstemmigheid, dialoog en ontmoeting. CIMIC gaat ook prat op haar digitale nieuwsbrieven, die getuigen van degelijke dossierkennis, alternatieve stemmen in het debat en genuanceerde beeldvorming.

Er is geen betere plek, geen beter moment om elkaar te ontmoeten en met de auteurs in dialoog te gaan als in het CIMIC-café.


 

Aanhangers van Lula da Silva vieren de overwinning van de linkse kandidaat in de vroege ochtend van maandag 31 oktober 2022 in de straten van São Paulo

De ‘spirit’ van Jair Messias Bolsonaro

Velen hadden verwacht dat Lula da Silva meteen in de eerste ronde van de verkiezingen in Brazilië, op zondag 2 oktober, tot president zou zijn verkozen. Hij haalde niet de verhoopte 50 procent en huidig president Jair Bolsonaro haalde meer dan 40 procent, veel meer dan de opiniepeilingen hadden voorspeld. Ondertussen is nu ook de tweede ronde op 30 oktober achter de rug en haalde Lula het nipt van Bolsonaro.


 

Het historische trammetje brengt toeristen naar boven in Santa Teresa, een bekende wijk van Rio de Janeiro

Braziliaanse wortels

66 jaar mogen worden in Rio de Janeiro is een feest, zeker in de hoge buurt Santa Teresa. Meer dan 100 jaar lang bracht een Belgische tram de toeristen naar boven. Enkele jaren geleden gebeurde er een dodelijk ongeval. Sindsdien is er een nieuwe tram, maar volgens het oude concept.


 

Sporen van hevige gevechten in een stadje in Tigray, augustus 2022

Een ‘vergeten’ oorlog in Ethiopië blijkt wreder en dodelijker dan vele andere conflicten

Op 4 november is het precies twee jaar geleden dat de oorlog in Tigray, een regio in het noorden van Ethiopië, uitbrak. Wat begon als een intern machtsconflict in de complexe federale staatsstructuur van Ethiopië is ondertussen uitgegroeid tot een wrede oorlog die niemand spaart en waarbij alle betrokken partijen beschuldigd worden van oorlogsmisdaden en misdaden tegen de menselijkheid. Ook het dictatoriale regime van buurland Eritrea is zich in het gewapend conflict gaan bemoeien, met massale mobilisaties en nog meer militarisering van de samenleving tot gevolg.


 

Overstromingen en stormen droegen in Afrika het meest bij aan interne rampengerelateerde ontheemding

Nieuwe klimaattop (COP27) in teken van Afrika, continent het hardst getroffen door klimaatverandering

Naar schatting 1,2 miljoen mensen moesten in 2020 op de vlucht in de Hoorn van Afrika (Kenia, Somalië, Ethiopië, …). In de Sahellanden Burkina Faso, Mali en Niger gingen nog eens 1,25 miljoen mensen op de loop. Naar schatting 12 procent van alle nieuwe ontheemden wereldwijd vond plaats in het oosten en de Hoorn van Afrika. De reden: klimaatrampen.


 

Elk jaar opnieuw doen zich tijdens het regenseizoen dezelfde taferelen voor in de lager gelegen delen van de stad

Slachtoffers en zondebokken

Het moment was aangebroken om de confrontatie met de plaats van onheil aan te gaan. De nachtmerrie was nog niet voorbij. Het kon overal gebeurd zijn, trachtte men mij te troosten. Mogelijk, maar de agressie bleef haperen. Inbraken gebeuren in elk land, dat spreekt voor zich. Desalniettemin liet de tornado, die die nacht gedurende slechts enkele minuten door mijn huis tekeer was gegaan, terwijl wij er niet waren, diepe wonden na. Het was tijd om te gaan en te kijken welke antwoorden lagen te wachten op de vele vragen die ik had.


 

Massale demonstraties tegen de regering in de hoofdstad Colombo in april 2022 als gevolg van de zware economische crisis en de woekerende corruptie

Accountability and assistance

Ashok en Florina Xavier kennen Sri Lanka zeer goed omdat ze er jarenlang gewerkt hebben aan de transitie naar vrede. Sinds de laatste totale economische crisis van het land ziet het er vrij uitzichtloos uit. Zolang de internationale instellingen Sri Lanka niet op hun verantwoordelijkheid wijzen in verband met de mensenrechten en het nieuwe (even corrupte) regime ondanks alles met geld blijven steunen, komt er geen licht aan de einder.


 

book cover Stilte

Stilte

In de reeks ‘Tijdloze aanwezigheid’ van uitgeverij Dabar-Luyten verscheen onlangs een interessant boek: ‘Stilte. Essays*Gedichten*Beelden’.


 

heleen’s audio verslag

./ bij wijze van “bewijs” dat ook een audio mp3-bestand kan opgeladen worden in de media-theek van deze site: ./

We use cookies to personalise content and ads, to provide social media features and to analyse our traffic. We also share information about your use of our site with our social media, advertising and analytics partners. View more
Accept